Sacharidy a vláknina v strave
Priemysel zameraný na chudnutie propaguje rôzne diéty a sacharidy sa považujú za makroživiny, ktorým je potrebné sa vyhýbať. Vaše telo však vyžaduje určité množstvo sacharidov. Tento článok podrobne opisuje sacharidy, ich vplyv na cholesterol a adekvátne množstvo na udržanie pevného zdravia. Tento článok sa zaoberá aj výhodami vlákniny a jej druhmi.
Prečítajte si informácie o zmenách životného štýlu na kontrolu hladín cholesterolu.

Sacharidy sú jednou z troch hlavných makroživín, ktoré vaše telo potrebuje na správne fungovanie. Je to hlavný zdroj energie pre vaše telo. Sacharidy možno rozdeliť na škroby, vlákninu a cukor.1
Zdroje sacharidov
Medzi zdroje sacharidov v strave patria:1
- zelenina (zelená listová zelenina je bohatá na cukor a vlákninu, zatiaľ čo určité druhy zeleniny, ako je kukurica a zemiaky, sú bohaté na škrob),
- ovocie (väčšina ovocia je bohatá na vlákninu a cukor),
- celozrnné potraviny (obilniny sú bohaté na škrob),
- mlieko a mliečne výrobky.
Glykemický index a glykemická záťaž
S hladinou cholesterolu sú spojené rôzne faktory súvisiace so sacharidmi, ako napríklad glykemický index a glykemická záťaž. Pozrime sa na ne:3
- Glykemický index: je to kritérium, ktoré sa používa na hodnotenie potravín podľa ich glykemického účinku v porovnaní s glukózou alebo bielym chlebom. Spracované alebo rafinované sacharidy majú vyšší glykemický index.
- Glykemická záťaž: udáva množstvo sacharidov v strave a umožňuje odhadnúť, ako rýchlo môže jedlo zvýšiť hladinu glukózy v krvi.
Účinok sacharidov na cholesterol a kardiovaskulárne ochorenia3
Lipoproteíny s nízkou hustotou a triglyceridy podporujú zúženie krvných ciev a zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Lipoproteíny s vysokou hustotou podporujú transport cholesterolu do pečene, zabraňujú zúženiu tepien, a tým znižujú riziko srdcových porúch a cievnej mozgovej príhody.3
Prečítajte si informácie o týchto druhoch cholesterolu.
- Potraviny s vyššou glykemickou záťažou a rafinované sacharidy zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení.
- Zvýšené percento kalórií zo sacharidov, glykemický index a/alebo glykemická záťaž a celkový príjem sacharidov znižujú hladinu HDL cholesterolu a zvyšujú hladinu triglyceridov.
Vyššia glykemická záťaž a/alebo celkový príjem sacharidov znižuje hladinu LDL a celkového cholesterolu.
Význam adekvátnej konzumácie sacharidov
Musíte si uvedomiť, že zdravé stravovanie je dôležité pre vaše zdravie, najmä ak sú vaše hodnoty cholesterolu vysoké. Okrem sledovania tukov v strave alebo obsahu cholesterolu v strave, ktoré konzumujete, by ste mali sledovať aj príjem sacharidov.1
Sacharidy sú hlavným zdrojom energie pre telo. Aby ste však využili výhody sacharidov, mali by ste konzumovať správny druh sacharidov v primeranom množstve. Adekvátny príjem sacharidov (približne polovica vašej energetickej potreby pochádzajúcej zo sacharidov) je nevyhnutný, pretože nižší aj vyšší príjem sacharidov je spojený s abnormálnymi hladinami cholesterolu a vysokým rizikom srdcových ochorení.2
Aké množstvo sacharidov je bezpečné?
Váš lekár vám na udržanie hladiny cholesterolu v normálnom rozmedzí možno odporučí obmedziť príjem sacharidov, aby iba 45 – 55 % celkového energetického príjmu pochádzalo zo sacharidov:2
Ďalšie pokyny na zabezpečenie primeranej konzumácie:
- obmedziť príjem cukru tak, aby nepresahoval 10 % celkovej energie,
-
konzumovať sýtené sladené nealkoholické nápoje s mierou,
Vláknina a cholesterol
Európska kardiologická spoločnosť (ESC)/Európska spoločnosť pre aterosklerózu (EAS) odporúča príjem vlákniny kvôli jej hypocholesterolemickému účinku. ESC/EAS tiež odporúča nahradiť nasýtené tuky vlákninou.
Vláknina je jedlá sacharidová zložka rastliny, ktorá je odolná voči vstrebávaniu a tráveniu v črevách. Nachádza sa hlavne v celozrnných potravinách, ovocí, bôboch, fazuli, strukovinách, zelenine, orechoch a semenách skorocelu (psyllium). Vláknina nielenže zabraňuje zápche zvyšovaním objemu stolice, ale tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi inhibíciou jeho absorpcie z čreva. Vláknina z ovsa, ovsených otrúb, fazule a ľanových semienok môže znížiť hladinu LDL a celkového cholesterolu.4,5 Existujú dva hlavné typy vlákniny: rozpustná vo vode a nerozpustná vo vode (tabuľka č. 1).
Tabuľka č. 1: Druhy vlákniny v strave.4
Druhy cholesterolu |
Vo vode rozpustná vláknina |
Vo vode nerozpustná vláknina |
Zdroje |
Je prítomná v zelenine a ovocí, ako je mrkva, jablká a pomaranče, ovos a jačmeň a všetky druhy fazule a hrášku, ako napríklad lúpaný hrášok, fazuľa pinto, červená fazuľa, fazuľa lima, guar, čierna fazuľa a fazuľa garbanzo. Do tejto skupiny patrí aj vláknina zo semien skorocelu (psyllium). |
Nachádza sa v potravinách, ako sú pšeničné otruby, fazuľa, orechy, celozrnná múka a zelenina, ako sú zelené fazuľky a karfiol. Šupka zeleniny a ovocia je tiež zložená z nerozpustnej vlákniny. |
Laxatívny účinok |
Tvorí gél zmäkčujúci stolicu. |
Zvyšuje objem stolice, čo prispieva k laxatívnemu účinku. |
Znižovanie hladiny cholesterolu |
Rozpustná vláknina znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. |
Účinok znižujúci hladinu cholesterolu je v porovnaní s rozpustnou vlákninou menší. |
LDL: lipoproteín s nízkou hustotou.
Odporúčaný príjem vlákniny na kontrolu hladiny cholesterolu je nasledujúci:2
- takmer 25 – 40 g vlákniny v strave,
- >7 – 13 g rozpustnej vlákniny.
Prečítajte si o receptoch s nízkym obsahom cholesterolu, ktoré pomáhajú pri kontrole hladiny cholesterolu.
Recepty s nízkym obsahom cholesterolu
Ak sú vaše hodnoty cholesterolu vysoké, lekár vám možno odporučil diétu s nízkym obsahom tukov a cholesterolu. Strava s nízkym obsahom cholesterolu vám môže pomôcť dosiahnuť normálnu hladinu cholesterolu.
Inšpirujte sa týmito receptami s nízkym obsahom cholesterolu.
Zmeny životného štýlu
Ako znížiť hladinu cholesterolu. Úpravy životného štýlu a lieky na zníženie cholesterolu môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje
- Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014;5(6):760–761.
- European Heart Journal. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Available at: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz455/5556353. Accessed on: 06 November 2019.
- Ma Y, Li Y, Chiriboga DE, et al. Association between carbohydrate intake and serum lipids. J Am Coll Nutr. 2006;25(2):155–163.
- Enkhmaa B, Surampudi P, Anuurad E, et al. Lifestyle Changes: Effect of Diet, Exercise, Functional Food, and Obesity Treatment on Lipids and Lipoproteins. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., (eds). MDText.com: South Dartmouth (MA), 2000.
- Jesch ED, Carr TP. Food ingredients that inhibit cholesterol absorption. Prev Nutr Food Sci. 2017;22(2):67–80.