Čo spôsobuje vysoké hladiny cholesterolu?
Máte vysoké hladiny cholesterolu? Ak áno, nebojte sa. Nie ste sami. V Európe má takmer 40 % – 48 % mužov a 39 % – 54 % žien vo veku 40 – 59 rokov vysokú hladinu cholesterolu.1 Zaujíma vás, čo spôsobuje vysoké hladiny cholesterolu? Tento článok podrobne popisuje rôzne príčiny vysokej hladiny cholesterolu.

Cholesterol prenášajú drobné častice, ktoré pozostávajú prevažne z dvoch typov: lipoproteínu s vysokou hustotou (HDL) a lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL). Cholesterol, ktorý sa viaže na HDL, sa nazýva HDL cholesterol (HDL-C) alebo „dobrý cholesterol“ a ten, ktorý sa viaže na LDL, sa nazýva LDL-C alebo „zlý cholesterol“. Čokoľvek, čo spôsobuje zvýšenie hladiny LDL cholesterolu, môže predstavovať riziko srdcových ochorení.2 Ak chcete regulovať vysoké hladiny cholesterolu a predchádzať im, mali by ste vedieť, čo v prvom rade vedie k zvýšeniu hladiny cholesterolu.
Príčiny vysokej hladiny cholesterolu
Existujú dva hlavné zdroje cholesterolu: exogénny (ten, ktorý pochádza z potravy) a endogénny (ten, ktorý produkuje telo). Aj keď väčšinu cholesterolu produkuje organizmus, zvyšná časť pochádza z potravín obsahujúcich cholesterol.3 Je teda zrejmé, že to, čo jete, ovplyvní vaše hladiny cholesterolu. Hladiny cholesterolu môžu zvýšiť aj ďalšie faktory (obrázok č. 1).
Obrázok č. 1: Faktory, ktoré môžu meniť hladinu cholesterolu
Geneticky podmienené poruchy
Niektorí jedinci majú vďaka svojim génom vysoké hladiny cholesterolu. Poruchy génov, ktoré napomáhajú absorpcii LDL pečeňovými bunkami, vedú k vysokej hladine zlého cholesterolu v krvi. Dedičné poruchy môžu navyše spôsobiť zvýšenie celkovej hladiny cholesterolu.2,4
Stravovacie príčiny
Existujú dva hlavné typy tukov, ktoré môžete získať zo svojej stravy: nasýtené a nenasýtené tuky.
Zvýšený príjem nasýtených mastných kyselín je spojený s vysokou hladinou LDL cholesterolu. Sú zlé pre krvné cievy a srdce.5
Obrázok č. 2: Potraviny bohaté na nasýtené tuky.5,6
Potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov sú maslo, masť, tvrdý syr, smotana a podobné výrobky, tučné mäso, napríklad bravčové mäso, mäsové výrobky, ako sú mäsové koláče, salámy a klobásy, a potraviny bohaté na palmový alebo kokosový olej. Je teda lepšie sa im vyhnúť alebo ich obmedziť (obrázok č. 2).5,6
Obrázok č. 3: Potraviny bohaté na nenasýtené tuky.3,5,6
Potraviny s vysokým obsahom nenasýtených tukov sú nátierky a olej zo semien, ako je sójová nátierka, repkový olej a olivový olej, orechy, avokádo, a mastné ryby, ako sú losos, makrela, tuniak a sleď. Vajcia majú nielen nízky obsah nasýtených mastných kyselín, ale sú tiež bohaté na živiny a sú cenovo dostupné. Nenasýtené tuky (obrázok č. 3) znižujú hladinu LDL cholesterolu. Na zlepšenie hladín HDL cholesterolu je teda dobré nahradiť nasýtené tuky nenasýtenými tukmi.3,5,6
Okrem toho sa trans-tuky nachádzajú v niektorých druhoch pečiva a sušienok. V margarínoch, tukoch na pečenie, fast foodových potravinách, lacných,rafinovaných a inak nezdravých raňajkových cereáliách. Podobne ako nasýtené tuky, aj trans-tuky prispievajú k zvýšeniu hladín LDL cholesterolu.6
Životný štýl
Sedavý životný štýl a nedostatok fyzickej aktivity môžu zvýšiť hladinu celkového cholesterolu a LDL-C. Fyzické cvičenie so strednou intenzitou môže znížiť hladinu LDL-C a zároveň zlepšiť hladinu HDL-C. Fyzická aktivita najmenej 30 minút denne môže pomôcť udržať hladinu zlého cholesterolu pod kontrolou. Nadváha zvyšuje riziko komplikácií spojených s vysokou hladinou cholesterolu. Udržiavanie aktívneho životného štýlu a optimálnej telesnej hmotnosti môže pomôcť pri prevencii alebo znižovaní vysokej hladiny cholesterolu.2,7,8
Prečítajte si ďalšie informácie o možnostiach liečby vysokých hladín cholesterolu.
Zdravotné stavy
Určité zdravotné stavy, ako napríklad tehotenstvo a poruchy obličiek, štítnej žľazy alebo pečene, môžu spôsobiť zvýšenie hladiny cholesterolu.9
Lieky
Áno, čítate dobre. Niektoré lieky môžu spôsobiť nerovnováhu v hladinách cholesterolu. Medzi ne patria:10
- lieky na zníženie vysokého krvného tlaku,
- steroidy,
- hormonálne lieky,
- lieky na potlačenie imunitného systému,
- lieky na liečbu záchvatov,
- lieky na liečbu vírusových infekcií.
Zmeny životného štýlu
Ako znížiť hladinu cholesterolu. Úpravy životného štýlu a lieky na zníženie cholesterolu môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.
Recepty s nízkym obsahom cholesterolu
Ak sú vaše hodnoty cholesterolu vysoké, lekár vám možno odporučil diétu s nízkym obsahom tukov a cholesterolu. Strava s nízkym obsahom cholesterolu vám môže pomôcť dosiahnuť normálnu hladinu cholesterolu.
Inšpirujte sa týmito receptami s nízkym obsahom cholesterolu.
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje
- Thelle DS. Epidemiology of hypercholesterolemia and European management guidelines. Cardiology. 1990;77(4):2-7.
- InformedHealth.org High cholesterol: Overview. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279318/. Accessed on: 06 November 2019.
- Soliman GA. Dietary cholesterol and the lack of evidence in cardiovascular disease. Nutrients. 2018;10(6):780.
- Patni N, Ahmad Z, Wilson DP. Genetics and Dyslipidemia. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al, (eds). MDText.com: South Dartmouth (MA), 2000.
- InformedHealth.org. High cholesterol: Does reducing the amount of fat in your diet help? Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279315/. Accessed on: 06 November 2019.
- The European Food Information Council. Cholesterol: The good, the bad and the average. Available at: https://www.eufic.org/en/food-today/article/cholesterol-the-good-the-bad-and-the-average. Accessed on: 06 November 2019.
- Crichton GE, Alkerwi A. Physical activity, sedentary behavior time and lipid levels in the Observation of Cardiovascular Risk Factors in Luxembourg study. Lipids Health Dis. 2015;14:87.
- European Heart Journal. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Available at: https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehz455/5556353 Accessed on: 06 November 2019.
- Ibrahim MA, Jialal I. Hypercholesterolemia. StatPearls: Treasure Island (FL), 2019.
- Herink M. Medication Induced Changes in Lipid and Lipoproteins. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al.(eds). MDText.com: South Dartmouth (MA), 2000.