Recepty pre diétu s nízkym obsahom cholesterolu
Ak máte vysoké hladiny cholesterolu, lekár vám mohol odporučiť diétu s nízkym obsahom tukov a cholesterolu. Tento článok obsahuje rôzne recepty pre diétu s nízkym obsahom cholesterolu.
Vyššia hladina cholesterolu, najmä cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL), zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ak sú vaše hladiny cholesterolu abnormálne, môžu vám pomôcť zmeny životného štýlu spolu s diétou s nízkym obsahom cholesterolu. Uvádzame štyri recepty bez obsahu cholesterolu.
Hlavný chod
Kuracie mäso v hrnci (obrázok č. 1)
Porcia pre 4 osoby obrázok č. 1 Kuracie mäso v hrnci
Prísady
- 2 cibule
- 4 póry
- 1 stredne veľký kus kuraťa
- 4 malé kaleráby
- 3 mrkvy
- 3 bobkové listy
- 1 stonka zeleru
- 400 g šampiňónov
- 1 polievková lyžica soli s nízkym obsahom sodíka
- 2 šálky ryže
- 1 polievková lyžica extra panenského oleja
- Malý strapec petržlenovej vňate
Príprava
- Kurča umyte pod studenou vodou.
- Vložte ho do hrnca, ktorý je o niečo väčší ako kurča.
- Potom kurča podlejte vodou a pridajte bobkový list, soľ a korenie. Na hrniec dajte pokrievku, nechajte kuracie mäso zovrieť a duste ho.
- Olúpte a nakrájajte zeleninu.
- Ďalej pridajte kaleráb a mrkvu.
- Nechajte povariť 30 minút. Neskôr pridajte pór, nasekanú petržlenovú vňať, cibuľu a znovu povarte 30 minút.
- Odlejte asi štyri šálky vývaru. Hrniec opäť prikryte pokrievkou a varte ešte 15 minút.
- Vývar prefiltrujte alebo ho nechajte vychladnúť a z povrchu pozbierajte všetok tuk.
- Do prefiltrovaného vývaru pridajte ryžu. Varte, kým nie je ryža hotová.
- Ďalej očistite šampiňóny, umyte a nakrájajte ich na štvrtiny.
- Huby krátko poduste na panvici s olivovým olejom.
- Kurča a ryžu podávajte s horúcimi hubami.
kcal/porcia: 172
Bielkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg
Šalát
Slovenský zemiakový šalát (obrázok č. 2)
Porcia pre 6 osôb
Prísady
Obrázok č. 2: Slovenský zemiakový šalát
- 600 g zemiakov
- 1 zväzok pažítky
- 1 uhorka
- 1 cibuľa
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica slnečnicových semienok
- 2 polievkové lyžice pikantnej horčice
- 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
- 1 polievková lyžica bieleho balzamikového octu
- Jemne mletá paprika
Príprava
- Zemiaky uvarte v šupke. Ešte teplé ich ošúpte a nakrájajte na plátky.
- Uhorku ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Ďalej ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a restujte s dvoma lyžicami vody na nepriľnavej panvici, až kým nezosklovatie.
- Ďalej v miske zmiešajte cibuľu, uhorku a zemiaky a zalejte teplým vývarom a premiešajte.
- Vyššie uvedenú zmes môžete dochutiť tromi lyžicami oleja, octom, horčicou a najemno mletým korením.
- Teraz nakrájajte pažítku a posypte ňou šalát.
kcal/porcia: 172
Bielkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg
Polievky
Hrášková polievka(obrázok č. 3)
Porcia pre 6 osôb Obrázok č.3: Hrášková polievka.
Prísady
- 400 g zemiakov
- 400 g hrášku vylúpnutého zo struku
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 pór
- 1 mrkva
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 stonka zeleru
- 1 polievková lyžica majoránky
- 75 g chudej slaniny nakrájanej na kocky
- Čerstvo mleté korenie
- Na ozdobu: ½ zväzku petržlenovej vňate a 1 jarná cibuľka
Príprava
- Nakrájanú cibuľu a slaninu osmažte v nepriľnavom hrnci, kým cibuľa nezosklovatie.
- Pór, mrkvu a petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.
- Ďalej ošúpte a nakrájajte zemiaky na kocky.
- Cibuľovú zmes zalejte zeleninovým vývarom. K tomu pridajte hrášok, zemiaky a zeleninu.
- Varte a duste na miernom ohni 60 minút.
- Dochuťte sušenou majoránkou a čiernym korením.
- Polievku ozdobte nakrájanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
kcal/porcia: 212
Bielkoviny: 9 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 25 g
Cholesterol: 12 mg
Sodík: 277 mg
Dezerty
Puding z červeného ovocia
Porcia pre 6 osôb Obrázok č.4: Zmes bobuľového ovocia.
Prísady
- 500 g zmesi bobuľového ovocia (maliny, jahody, červené ríbezle a čučoriedky) (obrázok č. 4)
- 1 šálka odkôstkovaných višní
- 2 vrecúška vanilkového cukru
- 25 g kukuričného škrobu
Pokyny
- Vložte čerešne do cedníka a nechajte šťavu odkvapkať do misky. Podľa potreby pridajte asi 250 ml vody.
- Ďalej opláchnite zmes bobuľového ovocia.
- Trochu čerešňovej šťavy zmiešame s kukuričným škrobom. Túto zmes vymiešajte dohladka.
- Uvarte zvyšnú čerešňovú šťavu.
- Primiešajte zriedenú kukuričnú múku a dlhšie povarte. Miešajte, kým zmes nezhustne.
- Pridajte vanilkový cukor. Teraz jemne premiešajte čerešne a bobuľové ovocie.
- Zmes vložte do chladničky.
- Môžete podávať s nízkotučným jogurtom
kcal/porcia: 69
Bielkoviny: 2 g
Tuk: 0 g
Sacharidy: 16 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 31 mg
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje