Recepty pre diétu s nízkym obsahom cholesterolu

Ak máte vysoké hladiny cholesterolu, lekár vám mohol odporučiť diétu  s nízkym obsahom tukov a cholesterolu. Tento článok obsahuje rôzne recepty pre diétu s nízkym obsahom cholesterolu.

Vegetables laid out on table

Vyššia hladina cholesterolu, najmä cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL), zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Ak sú vaše hladiny cholesterolu abnormálne, môžu vám pomôcť zmeny životného štýlu spolu s diétou s nízkym obsahom cholesterolu. Uvádzame štyri recepty bez obsahu cholesterolu.

Hlavný chod

Kuracie mäso v hrnci (obrázok č. 1)

Porcia pre 4 osoby obrázok č. 1 Kuracie mäso v hrnci

Prísady

Les morsures image

  • 2 cibule
  • 4 póry
  • 1 stredne veľký kus kuraťa
  • 4 malé kaleráby
  • 3 mrkvy
  • 3 bobkové listy
  • 1 stonka zeleru
  • 400 g šampiňónov
  • 1 polievková lyžica soli s nízkym obsahom sodíka
  • 2 šálky ryže
  • 1 polievková lyžica extra panenského oleja
  • Malý strapec petržlenovej vňate

Príprava

  1. Kurča umyte pod studenou vodou.
  2. Vložte ho do hrnca, ktorý je o niečo väčší ako kurča.
  3. Potom kurča podlejte vodou a pridajte bobkový list, soľ a korenie. Na hrniec dajte pokrievku, nechajte kuracie mäso zovrieť a duste ho.
  4. Olúpte a nakrájajte zeleninu.
  5. Ďalej pridajte kaleráb a mrkvu.
  6. Nechajte povariť 30 minút. Neskôr pridajte pór, nasekanú petržlenovú vňať, cibuľu a znovu povarte 30 minút.
  7. Odlejte asi štyri šálky vývaru. Hrniec opäť prikryte pokrievkou a varte ešte 15 minút.
  8. Vývar prefiltrujte alebo ho nechajte vychladnúť a z povrchu pozbierajte všetok tuk.
  9. Do prefiltrovaného vývaru pridajte ryžu. Varte, kým nie je ryža hotová.
  10. Ďalej očistite šampiňóny, umyte a nakrájajte ich na štvrtiny.
  11. Huby krátko poduste na panvici s olivovým olejom.
  12. Kurča a ryžu podávajte s horúcimi hubami.

kcal/porcia: 172
Bielkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg

Šalát

Slovenský zemiakový šalát (obrázok č. 2)

Porcia pre 6 osôb
 

Prísady

Obrázok č. 2: Slovenský zemiakový šalát


Les morsures image

  • 600 g zemiakov
  • 1 zväzok pažítky
  • 1 uhorka
  • 1 cibuľa
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica slnečnicových semienok
  • 2 polievkové lyžice pikantnej horčice
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • 1 polievková lyžica bieleho balzamikového octu
  • Jemne mletá paprika

Príprava

  1. Zemiaky uvarte v šupke. Ešte teplé ich ošúpte a nakrájajte na plátky.
  2. Uhorku ošúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  3. Ďalej ošúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a restujte s dvoma lyžicami vody na nepriľnavej panvici, až kým nezosklovatie.
  4. Ďalej v miske zmiešajte cibuľu, uhorku a zemiaky a zalejte teplým vývarom a premiešajte.
  5. Vyššie uvedenú zmes môžete dochutiť tromi lyžicami oleja, octom, horčicou a najemno mletým korením.
  6. Teraz nakrájajte pažítku a posypte ňou šalát.

kcal/porcia: 172
Bielkoviny: 3 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 19 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 44 mg

Polievky

Hrášková polievka(obrázok č. 3)

Porcia pre 6 osôb Obrázok č.3: Hrášková polievka. 

Les morsures image

Prísady

  • 400 g zemiakov
  • 400 g hrášku vylúpnutého zo struku
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 pór
  • 1 mrkva
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 stonka zeleru
  • 1 polievková lyžica majoránky
  • 75 g chudej slaniny nakrájanej na kocky
  • Čerstvo mleté korenie
  • Na ozdobu: ½ zväzku petržlenovej vňate a 1 jarná cibuľka

Príprava

  1. Nakrájanú cibuľu a slaninu osmažte v nepriľnavom hrnci, kým cibuľa nezosklovatie.
  2. Pór, mrkvu a petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.
  3. Ďalej ošúpte a nakrájajte zemiaky na kocky.
  4. Cibuľovú zmes zalejte zeleninovým vývarom. K tomu pridajte hrášok, zemiaky a zeleninu.
  5. Varte a duste na miernom ohni 60 minút.
  6. Dochuťte sušenou majoránkou a čiernym korením.
  7. Polievku ozdobte nakrájanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.

kcal/porcia: 212
Bielkoviny: 9 g
Tuk: 9 g
Sacharidy: 25 g
Cholesterol: 12 mg
Sodík: 277 mg

Dezerty

Puding z červeného ovocia

Porcia pre 6 osôb Obrázok č.4: Zmes bobuľového ovocia.  

Prísady

Les morsures image

  • 500 g zmesi bobuľového ovocia (maliny, jahody, červené ríbezle a čučoriedky) (obrázok č. 4)
  • 1 šálka odkôstkovaných višní
  • 2 vrecúška vanilkového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu

Pokyny

  1. Vložte čerešne do cedníka a nechajte šťavu odkvapkať do misky. Podľa potreby pridajte asi 250 ml vody.
  2. Ďalej opláchnite zmes bobuľového ovocia.
  3. Trochu čerešňovej šťavy zmiešame s kukuričným škrobom. Túto zmes vymiešajte dohladka.
  4. Uvarte zvyšnú čerešňovú šťavu.
  5. Primiešajte zriedenú kukuričnú múku a dlhšie povarte. Miešajte, kým zmes nezhustne.
  6. Pridajte vanilkový cukor. Teraz jemne premiešajte čerešne a bobuľové ovocie.
  7. Zmes vložte do chladničky.
  8. Môžete podávať s nízkotučným jogurtom

kcal/porcia: 69
Bielkoviny: 2 g
Tuk: 0 g
Sacharidy: 16 g
Cholesterol: 0 mg
Sodík: 31 mg

Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol naviazaný na molekuly, ktoré ho prenášajú z krvi do pečene, je známy ako dobrý cholesterol. Zatiaľ čo cholesterol naviazaný na molekuly, ktoré mu umožňujú akumuláciu na výstelke krvných ciev, sa označuje ako zlý cholesterol.

Čítaj viac

Vysoké hladiny cholesterolu

Vysoké hladiny LDL cholesterolu môže spôsobiť ochorenie, ako je vysoký krvný tlak a srdcové poruchy.

Čítaj viac

Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020