Dobrý a zlý cholesterol

Cholesterol je pre vaše telo potrebný na produkciu určitých hormónov a vitamínu D.1 Prečo je teda cholesterol dobrý alebo zlý? Cholesterol, ktorý vás chráni pred srdcovými poruchami, sa nazýva dobrý cholesterol a ten, ktorý zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, sa nazýva zlý cholesterol.

Dve ženy na pláži

Cholesterol hrá vo vašom tele dôležitú úlohu, produkuje napríklad určité hormóny a slnečný vitamín, vitamín D. Keďže sa cholesterol nedokáže zmiešať s krvou, je zabalený v lipoproteínoch, ktoré umožňujú jeho pohyb krvou do buniek, kde je potrebný. Existujú dva hlavné typy lipoproteínov: lipoproteín s nízkou hustotou a lipoproteín s vysokou hustotou.2 Na základe úlohy, ktorú hrajú, a obsahu cholesterolu sa označujú ako zlý a dobrý cholesterol (obrázok č. 1).3,4

Obrázok č. 1: Dobrý a zlý cholesterol.3,4

Dobrý a zlý cholesterol rozdiel

Predtým, ako sa pustíte do podrobností o druhoch cholesterolu, mali by ste vedieť, že pečeň je centrom výroby, skladovania a transportu cholesterolu. V prípade nedostatku môže pečeň produkovať cholesterol. Prebytočný cholesterol putuje do pečene, odkiaľ sa vylučuje cez vaše črevá. Poďme teraz pochopiť metabolizmus cholesterolu. 3

Zlý cholesterol

Lipoproteíny s nízkou hustotou sú bohaté na cholesterol a prenášajú cholesterol z pečene do buniek tela. Ako sa to teda deje?

Vaše telo absorbuje cholesterol a triglyceridy (druh tuku) z potravy, ktorú vstrebáva cez črevo. Po absorpcii prechádza cholesterol chemickými zmenami v bunkách čreva, kde sa spája s bielkovinami a inými tukmi a vytvára malé častice. Tieto častice prechádzajú do vašej krvi a viažu sa na stenu malých krvných ciev v tuku a svaloch vášho tela. V mieste, kde sa častice viažu, interagujú s enzýmami, aby uvoľnili cholesterol vo forme, ktorú môžu využiť bunky tela.4

Lipoproteín s veľmi nízkou hustotou transportuje triglyceridy krvou do orgánov a svalov, kde sú triglyceridy uvoľňujúce VLDL obohatené o cholesterol a menia sa na LDL.4

Zlý cholesterol

Obrázok č. 2

Zaujíma vás, prečo sa LDL-C nazýva zlý cholesterol?

Nadbytok LDL-C spôsobuje, že sa do krvi dostáva vysoké množstvo cholesterolu, kde sa cholesterol začína hromadiť na stenách krvných ciev. To zase spôsobí zhrubnutie cievy a stratu jej pružnosti, čo je hlavnou príčinou srdcových ochorení (obrázok č. 2).4

Obrázok č. 2: Úloha HDL a LDL cholesterolu pri zhrubnutí krvných ciev.4

Odporúčané hladiny LDL-C sú: hladiny pod 130 mg/dl (3,4 mmol/l) 2

Za zmienku stojí, že veľmi nízka hladina LDL cholesterolu tiež škodí zdraviu. Objavte príčiny a účinky nízkej hladiny LDL cholesterolu.

Dobrý cholesterol

Na rozdiel od LDL je lipoproteín s vysokou hustotou (HDL) chudobný na cholesterol a transportuje cholesterol z rôznych tkanív späť do pečene, kde sa z tela vylučuje črevom. Lipoproteín s vysokou hustotou odvádza prebytočný cholesterol z krvi do pečene a zabraňuje jeho hromadeniu na stenách krvných ciev, čím chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Cholesterol, ktorý je viazaný na lipoproteín s vysokou hustotou (HDL-C), je teda známy ako dobrý cholesterol.     

Odporúčané hladiny HDL-C sú: 40 mg/dl (1 mmol/l) u mužov a viac ako 50 mg/dl (1,3 mmol/l) u žien.2

Zaujíma vás, aké máte hladiny cholesterolu? Urobte si test tu

Zlepšenie hladín lipoproteínového cholesterolu s vysokou hustotou

Nasledujúce činnosti vám môžu pomôcť pri zlepšovaní úrovní HDL:2

  • Zmena životného štýlu: Zmeny životného štýlu, ako je zvýšenie fyzickej aktivity, odvykanie od fajčenia, obmedzenie konzumácie alkoholu.
  • Zmeny v strave: nahradenie nasýtených tukov, ktoré prispievajú k vyššej hladine LDL-C, za nenasýtené tuky vo vašej strave, ktoré prispievajú k vyššej hladine HDL-C (obrázok č. 3). Prečítajte si viac o týchto zmenách stravy

Ako znížiť cholesterol

Obrázok č. 3: Potraviny bohaté na HDL a LDL cholesterol.2

Cholesterol

Cholesterol hrá dôležitú úlohu v produkcii rôznych hormónov a vitamínu D. Je tiež súčasťou buniek tela. Prečítajte si viac o cholesterole.

Čítaj viac

Vysoký cholesterol a kardiovaskulárne ochorenia

Vysoká hladina cholesterolu a kardiovaskulárne ochorenia Vysoká hladina cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Čítaj viac

Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020

  • Zdroje

    1. Huff T, Jialal I. Physiology, Cholesterol. StatPearls: Treasure Island (FL) , 2019.
    2. InformedHealth.org.High cholesterol: Overview. 2013. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279318/. Accessed on: 5 November 2019.
    3. Povey K. Developing Food Products for Consumers with Specific Dietary Needs. 2016. Available at: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cholesterol. Accessed on: 7 November 2019.
    4. Cox RA, García-Palmieri MR. Cholesterol, Triglycerides, and Associated Lipoproteins. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, (eds). Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edn. Boston: Butterworths,1990.
    5. März W, Kleber ME, Scharnagl H, et al. HDL cholesterol: Reappraisal of its clinical relevance. Clin Res Cardiol. 2017;106(9):663–675.