Lepším zdravím za lepší svet

Cigaretový dym škodí nielen fajčiarom ale aj ich okoliu.

Na svete je okolo 1,3 miliardy fajčiarov. Každých desať sekúnd zomrie na následky fajčenia jeden človek. Hoci sa situácia pomaly zlepšuje, fajčenie stále zastáva prvé miesto ako príčina úmrtí na celom svete. Ak má však fajčiar záujem svoju závislosť riešiť, je možné týmto fatálnym dôsledkom predchádzať.

Závislosť je bohužiaľ u mnohých fajčiarov taká veľká, že aj napriek tomu, že fajčenie má vážne dopady na ich zdravie, svojho zlozvyku sa vzdať nechcú. Je však nutné zdôrazniť, že fajčenie nie je len zlozvyk, ale predovšetkým choroba, ktorá je dokonca zaradená v Medzinárodnej klasifikácii chorôb Svetovej zdravotníckej organizácie ako diagnóza číslo F17.

Srdce fajčiarov v ohrození

Vdychovanie veľkého množstva cigaretového dymu môže ovplyvniť činnosť srdca a obehového systému. Prečo? Nikotín v dyme zvyšuje krvný tlak, zrýchľuje činnosť srdca, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom a prietok krvi cez srdcové artérie. To všetko môže viesť k vzniku vážneho kardiovaskulárneho ochorenia ako je napríklad:
- cievna mozgová príhoda „porážka“,
- kôrnatenie srdcových artérií,
- srdcový infarkt,
- zúženie tepien v dolných a horných končatinách,
- tvorba krvných zrazenín.

Nebuďte na to sami

Ak potrebujete so svojou závislosťou na tabaku pomôcť, odporúčame vám obrátiť sa na svojho praktického lekára alebo zavolať na linku pomoci s odvykaním od fajčenia – 0908 222 722, kde sú každý pracovný deň od 8:00 do 15:00 hodín. Pracovníci linky vás nasmerujú na najbližšiu poradňu odvykania od fajčenia, kde sa od odborníka dozviete všetky informácie o procese odvykania od fajčenia.

Nefajčiari pozor, aj vás sa to týka

Hovorí sa tomu pasívne fajčenie. Znamená to, že ľudia v okolí fajčiarov vdychujú škodlivý cigaretový dym. Aj pri pasívnom fajčení sú ľudia vystavení škodlivému vplyvu viac ako 4000 chemikálií a minimálne 40 známych chemických agens spôsobujúcich rakovinu. Následky užívania tabaku tak nepostihujú len samotných fajčiarov, ale aj ľudí okolo nich.

Štatistiky hovoria jasne. Pasívne fajčenie spôsobuje až desaťkrát viac úmrtí na kardiovaskulárne ochorenie, než je počet úmrtí na následky rakoviny. Riziko úmrtia na následky kardiovaskulárnych ochorení je približne 30-krát vyššie u ľudí, ktorí fajčia pasívne.

Najmä pre deti je vdychovanie cigaretového dymu vážna zdravotná hrozba. Deti fajčiarov môžu okrem kardiovaskulárnych chorôb trpieť infekciami dýchacích ciest, alergiami alebo astmou. Deti žien, ktoré sú v tehotenstve vystavené dymu z cigariet, majú zase nižšiu pôrodnú váhu.

A ešte jedno alarmujúce číslo. V dôsledku fajčenia zomrie každý rok viac ako 7 miliónov ľudí, az toho je až cez 900 000 nefajčiarov, ktorí umierajú z dôvodu pasívneho fajčenia.

Strašiak menom cholesterol

O zvýšenom cholesterole v krvi počujeme často v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Len na Slovensku na nich zomiera ročne dvakrát viac ľudí ako na rakovinu. Prečo je zvýšený cholesterol v krvi také riziko? Pretože sa ukladá v stene artérií a spôsobuje arteriosklerózu, teda ochorenie tepien, pri ktorom sa obmedzuje prietok krvi a môže dôjsť napríklad k infarktu. Fajčiari by si preto mali hladinu cholesterolu v krvi starostlivo strážiť.

Pokiaľ sa fajčiar rozhodne prestať užívať tabakové výrobky, len za jediný rok sa u neho riziko úmrtia na následky srdcového ochorenia zníži takmer o polovicu. Je teda dôležité prestať s fajčením čo najskôr, než sa objavia prvé príznaky srdcového ochorenia.

 

 

3 rady pre zdravé srdce

Zásadná rada, ako znížiť cholesterol a podporiť zdravie nášho srdca, by samozrejme znela: prestaňte fajčiť. Nasledujúce rady kardiológa a obezitológa Ivana Majerčáka sú však určené nielen fajčiarom.

1. Používajte „zdravšie“ tuky

Aké sú to? Najmä rastlinné tuky, teda za studena lisované oleje ako olivový alebo ľanový olej. „Ľudia bohužiaľ stále nepoznajú rozdiel medzi škodlivými a zdravšími tukmi. Keď sa povie cholesterol hneď si predstavia tučné a mastné jedlá, ako je bôčik alebo slanina. Nevedia, že napríklad vlašské orechy obsahujú zdraviu prospešné tuky, ktoré naopak znižujú hladinu cholesterolu. Dôležitá je aj edukácia o „skrytých tukoch“. Tie nájdeme napríklad v rôznych sušienkach, ale aj v syroch,“ uvádza lekár Ivan Majerčák.

2. Hýbte sa

Za slovom pohyb nemusí byť len cvičenie v posilňovni alebo desaťkilometrový beh. Stačí vyraziť len na dlhšiu prechádzku. „Podľa mojich skúseností, pacienti už dnes vedia, že máme dobrý a zlý cholesterol. Novinkou pre nich ale je, že zlý cholesterol znižujeme hlavne stravou a tabletkami a dobrý si vieme zvýšiť pravidelným pohybom. Pritom pohyb má veľmi pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu,“ dodáva obezitológ a kardiológ.

3. Doplňte chýbajúce živiny

Na zachovanie zdravého srdca ovplyvňuje nielen pohyb a zdravá strava, ale aj dostatok živín v tele. Nápomocný a jedným z vhodných doplnkov je produkt na prírodnej báze ArmoLIPID Plus od spoločnosti Viatris. Obsahuje bioaktívne zložky izolované z rastlín (berberín, polikozanol a astaxantín) a k normálnej hladine cholesterolu prispieva berberín. Kyselina listová prispieva zase k správnej látkovej premene homocysteínu. Podstatnou súčasťou je astaxantín a koenzým Q10.

Zdroje:

https://www.ruvzpp.sk/upload/files/Sv.%20de%C5%88%20bez%20tabaku%202018%20-%20infolet%C3%A1k%20RUVZPP.pdf
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=61&Itemid=68
http://www.tvojesrdce.sk/article/120-vplyvy-fajcenia