ArmoLIPID®
Existujú dva varianty/druhy tohto výživového doplnku – ArmoLIPID® a ArmoLIPID plus®. Hlavnými zložkami oboch doplnkov sú červená fermentovaná ryža, polikozanol, kyselina listová, koenzým Q10 a astaxantín. ArmoLIPID plus® má ďalšiu zložku s názvom Berberis aristata. ArmoLIPID® je výživový doplnok pre ľudí, ktorí chcú pomôcť pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu. Je určený na použitie v kombinácii s vhodnou stravou a zdravým životným štýlom1,2.

Cerebrovaskulárne a kardiovaskulárne ochorenia sú jednou z hlavných príčin úmrtí. Hypercholesterolémia, najmä vyššia hladina lipoproteínov s nízkou hustotou, hrá dôležitú úlohu pri vzniku týchto ochorení.1,2
Prvou liečbou pacientov s dyslipidémiou sú zmeny životného štýlu, ako je odvykanie od fajčenia a zvýšenie fyzickej aktivity. Avšak u vysoko rizikových osôb, napríklad u pacientov s aterosklerózou alebo genetickou dyslipidémiou, nebude na liečbu hladín cholesterolu postačujúci iba zásah do životného štýlu, ale môže byť potrebná farmakologická intervencia. V prípade pacientov s dyslipidémiou, ktorí nespĺňajú požiadavky na liečbu statínovými liekmi na základe ich kardiovaskulárneho rizika, a účastníkov, ktorí odmietajú farmakologické intervencie alebo ich netolerujú, môžu byť prospešné nutraceutiká. Nutraceutiká predstavujú spôsob, ako pomôcť kontrolovať hladinu cholesterolu, bez toho, aby ste sa nevyhnutne uchýlili k liekom na zníženie hladiny lipidov. Ďalej sa ukázalo, že nutraceutiká a konkrétna strava s konkrétnymi potravinami pomáhajú zlepšovať hladinu lipidov a znižovať chorobnosť a úmrtnosť spojenú s kardiovaskulárnymi ochoreniami.3. K dnešnému dňu patria medzi najviac skúšané účinné látky polikozanol, fytosteroly, omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, červená fermentovaná ryža a berberín.
Niekoľko štúdií preukázalo, že výživový doplnok ArmoLIPID® plus je účinnou podporou v kombinácii s úpravami stravy a životného štýlu, ktoré pomáhajú rizikovým účastníkom dosiahnuť ciele, pokiaľ ide o cholesterol.1-4.
Tu je zloženie výživového doplnku ArmoLIPID® s príslušnými účinkami1.
Červená fermentovaná ryža a polikozanol
Dve zložky výživového doplnku ArmoLIPID® – červená fermentovaná ryža a polikozanol – hrajú dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cholesterolu. Červená fermentovaná ryža je produkt huby Monascus purpureus, ktorá rastie na ryži. Monakolín K má štruktúru podobnú 3-hydroxy-3-metylglutaryl-koenzýmu A (HMG-CoA) a kompetitívne inhibuje aktivitu HMG-CoA reduktázy, kľúčového enzýmu v biosyntéze cholesterolu. V rôznych skúšaniach sa ukázalo, že červená fermentovaná ryža významne znižuje hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) a celkového cholesterolu5-6
Ďalšia zložka, polikozanol, je kombinácia nasýtených primárnych mastných alkoholov s dlhým reťazcom nachádzajúcich sa vo voskovej matrici cukrovej trstiny (Saccharum Officinarum), v ryžových otrubách (Oryza sativa) a vo včeľom vosku (Apis mellifera). Polikozanol môže byť schopný mierne inhibovať syntézu HMG-CoA reduktázy1,2. V experimentálnom modeli in vitro bolo spracovanie lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) výrazne posilnené polikozanolom, aj keď syntéza cholesterolu nebola silne inhibovaná7.
Kyselina listová
Kyselina listová hrá dôležitú úlohu v metabolizme homocysteínu. Homocysteín je látka fyziologicky produkovaná organizmom, ktorá nasleduje po metabolizme aminokyseliny metionínu, ktorá sa do nášho organizmu dostáva stravou. Homocysteín sa potom remetyluje na metionín. Pokiaľ k tomuto procesu premeny nedôjde alebo ak dôjde iba čiastočne, v tele sa hromadí netransformovaný homocysteín, ktorý môže byť škodlivý pre viaceré orgány, najmä pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Kyselina listová je schopná znížiť plazmatické hladiny homocysteínu1,2,8.
Koenzým Q10 a astaxantín
Je to prirodzene sa vyskytujúci chinón, ktorý sa nachádza vo väčšine aeróbnych organizmov. Primeraná rezerva koenzýmu Q10 (CoQ10) je nevyhnutná pre oxidačno-redukčné reakcie podieľajúce sa na syntéze ATP a na zabránenie peroxidácie LDL1,2,9.
Astaxantín je karotenoid, ktorý patrí do triedy terpénov, pochádzajúci z mikrorias Haematococcus pluvialis. Astaxantín významne znižuje hladinu LDL cholesterolu a zlepšuje biomarkery oxidačného stresu pri peroxidácii lipidov a antioxidačnej aktivite u zdravých jedincov s nadváhou10.
Hodnotenie pacienta
Hodnotenie pacienta s vysokou hladinou cholesterolu zahŕňa zistenie príčiny a rizikového faktora, ktoré s tým súvisia.
Preventívne stratégie a liečba
Pri kontrole hladín cholesterolu môžu pomôcť rôzne intervencie, od úpravy životného štýlu až po farmakologickú liečbu.
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje
- Mylan. ArmoLIPID Plus®. English Leaflet
- Barrios V, Escobar C, Cicero AF, et al. A nutraceutical approach (Armolipid Plus) to reduce total and LDL cholesterol in individuals with mild to moderate dyslipidemia: Review of the clinical evidence. Atheroscler Suppl. 2017;24:1–15.
- Bozena Sosnowska B, Penson P , Banach M, The role of nutraceuticals in the prevention of cardiovascular disease Cardiovasc Diagn Ther 2017;7(Suppl 1):S21-S31
- ArmoLIPID Plus™ box label
- Nguyen T, Karl M, Santini A. Red Yeast Rice. Foods. 2017;6(3):19.
- Banach M, Bruckert E, Descamps OS et al. The role of red yeast rice (RYR) supplementation in plasma cholesterol control: A review and expert opinion. Atheroscler Suppl. 2019 Dec;39:e1-e8. doi: 10.1016/j.atherosclerosissup.2019.08.023. Epub 2019 Aug 17
- Menendez R, Fernandez SI, Del Rio A, et al. Policosanol inhibits cholesterol biosynthesis and enhances low density lipoprotein processing in cultured human fibroblasts. Biol Res. 1994;27(3–4):199–203.
- Vijayakumar A, Kim EK, Kim H, et al. Effects of folic acid supplementation on serum homocysteine levels, lipid profiles, and vascular parameters in post-menopausal Korean women with type 2 diabetes mellitus. Nutr Res Pract. 2017;11(4):327–333.
- Saini R. Coenzyme Q10: The essential nutrient. J Pharm Bioallied Sci. 2011;3(3):466–467.
- Choi HD, Youn YK, Shin WG. Positive effects of astaxanthin on lipid profiles and oxidative stress in overweight subjects. Plant Foods Hum Nutr. 2011;66(4):363–369.