ArmoLIPID®
Existujú dva varianty/druhy tohto výživového doplnku – ArmoLIPID® a ArmoLIPID plus®. Hlavnými zložkami oboch doplnkov sú červená fermentovaná ryža, polikozanol, kyselina listová, koenzým Q10 a astaxantín. ArmoLIPID plus® má ďalšiu zložku s názvom Berberis aristata. ArmoLIPID® je výživový doplnok pre ľudí, ktorí chcú pomôcť pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu. Je určený na použitie v kombinácii s vhodnou stravou a zdravým životným štýlom1,2.
Cerebrovaskulárne a kardiovaskulárne ochorenia sú jednou z hlavných príčin úmrtí. Hypercholesterolémia, najmä vyššia hladina lipoproteínov s nízkou hustotou, hrá dôležitú úlohu pri vzniku týchto ochorení.1,2
Prvou liečbou pacientov s dyslipidémiou sú zmeny životného štýlu, ako je odvykanie od fajčenia a zvýšenie fyzickej aktivity. Avšak u vysoko rizikových osôb, napríklad u pacientov s aterosklerózou alebo genetickou dyslipidémiou, nebude na liečbu hladín cholesterolu postačujúci iba zásah do životného štýlu, ale môže byť potrebná farmakologická intervencia. V prípade pacientov s dyslipidémiou, ktorí nespĺňajú požiadavky na liečbu statínovými liekmi na základe ich kardiovaskulárneho rizika, a účastníkov, ktorí odmietajú farmakologické intervencie alebo ich netolerujú, môžu byť prospešné nutraceutiká. Nutraceutiká predstavujú spôsob, ako pomôcť kontrolovať hladinu cholesterolu, bez toho, aby ste sa nevyhnutne uchýlili k liekom na zníženie hladiny lipidov. Ďalej sa ukázalo, že nutraceutiká a konkrétna strava s konkrétnymi potravinami pomáhajú zlepšovať hladinu lipidov a znižovať chorobnosť a úmrtnosť spojenú s kardiovaskulárnymi ochoreniami.3. K dnešnému dňu patria medzi najviac skúšané účinné látky polikozanol, fytosteroly, omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, červená fermentovaná ryža a berberín.
Niekoľko štúdií preukázalo, že výživový doplnok ArmoLIPID® plus je účinnou podporou v kombinácii s úpravami stravy a životného štýlu, ktoré pomáhajú rizikovým účastníkom dosiahnuť ciele, pokiaľ ide o cholesterol.1-4.
Tu je zloženie výživového doplnku ArmoLIPID® s príslušnými účinkami1.
Červená fermentovaná ryža a polikozanol
Dve zložky výživového doplnku ArmoLIPID® – červená fermentovaná ryža a polikozanol – hrajú dôležitú úlohu pri regulácii hladiny cholesterolu. Červená fermentovaná ryža je produkt huby Monascus purpureus, ktorá rastie na ryži. Monakolín K má štruktúru podobnú 3-hydroxy-3-metylglutaryl-koenzýmu A (HMG-CoA) a kompetitívne inhibuje aktivitu HMG-CoA reduktázy, kľúčového enzýmu v biosyntéze cholesterolu. V rôznych skúšaniach sa ukázalo, že červená fermentovaná ryža významne znižuje hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) a celkového cholesterolu5-6
Ďalšia zložka, polikozanol, je kombinácia nasýtených primárnych mastných alkoholov s dlhým reťazcom nachádzajúcich sa vo voskovej matrici cukrovej trstiny (Saccharum Officinarum), v ryžových otrubách (Oryza sativa) a vo včeľom vosku (Apis mellifera). Polikozanol môže byť schopný mierne inhibovať syntézu HMG-CoA reduktázy1,2. V experimentálnom modeli in vitro bolo spracovanie lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) výrazne posilnené polikozanolom, aj keď syntéza cholesterolu nebola silne inhibovaná7.
Kyselina listová
Kyselina listová hrá dôležitú úlohu v metabolizme homocysteínu. Homocysteín je látka fyziologicky produkovaná organizmom, ktorá nasleduje po metabolizme aminokyseliny metionínu, ktorá sa do nášho organizmu dostáva stravou. Homocysteín sa potom remetyluje na metionín. Pokiaľ k tomuto procesu premeny nedôjde alebo ak dôjde iba čiastočne, v tele sa hromadí netransformovaný homocysteín, ktorý môže byť škodlivý pre viaceré orgány, najmä pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Kyselina listová je schopná znížiť plazmatické hladiny homocysteínu1,2,8.
Koenzým Q10 a astaxantín
Je to prirodzene sa vyskytujúci chinón, ktorý sa nachádza vo väčšine aeróbnych organizmov. Primeraná rezerva koenzýmu Q10 (CoQ10) je nevyhnutná pre oxidačno-redukčné reakcie podieľajúce sa na syntéze ATP a na zabránenie peroxidácie LDL1,2,9.
Astaxantín je karotenoid, ktorý patrí do triedy terpénov, pochádzajúci z mikrorias Haematococcus pluvialis. Astaxantín významne znižuje hladinu LDL cholesterolu a zlepšuje biomarkery oxidačného stresu pri peroxidácii lipidov a antioxidačnej aktivite u zdravých jedincov s nadváhou10.
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje