Sacharidy a vláknina v strave

Štruktúrované zásahy do životného štýlu, ktoré zahŕňajú stratégie fyzickej aktivity, stravovania a zmeny správania, môžu pomôcť pri kontrole cholesterolu a znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Male doctor sitting with patient

Hypercholesterolémia je významným rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne ochorenia (KVO). Prevencia KVO liečením hypercholesterolémie je teda dôležitým krokom pri znižovaní chorobnosti a úmrtnosti. Zásahy do životného štýlu sú najlepšou voľbou na prevenciu rizika KVO.1

Zistite viac o preventívnych stratégiách a liečbe hypercholesterolémie.

Pred vykonaním zásahov do životného štýlu je potrebné identifikovať účastníkov, ktorí sú ohrození hypercholesterolémiou. Identifikácia osôb, ktoré sú ohrozené hypercholesterolémiou, sa uskutočňuje analýzou lipoproteínov a hodnotením ďalších rizikových faktorov.1 Prečítajte si informácie o rizikových faktoroch pre hypercholesterolémiu.

Po identifikácii účastníkov sa v rámci ďalšieho kroku uskutoční výber najlepšej nefarmakologickej stratégie podľa životného štýlu účastníka. Medzi nefarmakologické formy kontroly hypercholesterolémie patria úpravy životného štýlu, ako sú zmeny stravovania, zvýšenie fyzickej aktivity, odvykanie od fajčenia a rady týkajúce sa konzumácie alkoholu.1

U mladých ľudí s vysokou úrovňou rizikových faktorov môže byť potrebný intenzívny zásah do životného štýlu.2

Prečítajte si o rôznych nefarmakologických zásahoch používaných pri hypercholesterolémii.

Telesná hmotnosť a fyzická aktivita

Subjekty s nadváhou alebo obezitou sú vystavení vysokému riziku dyslipidémie. Hlavným cieľom u takýchto subjektov je znížiť kalorický príjem a zvýšiť výdaj energie. Nasleduje niekoľko odporúčaní Európskej kardiologickej spoločnosti (ESC) a usmernení Európskej spoločnosti pre aterosklerózu (EAS) pre týchto pacientov.2

  • Spotreba energeticky výdatných potravín by sa mala znížiť: navrhuje sa kalorický deficit 300 až 500 kcal/deň.2
  • Na dosiahnutie ideálnej telesnej hmotnosti by sa mala používať kombinácia stravy a cvičenia. Tento prístup tiež zlepšuje fyzickú výkonnosť a kvalitu života a zabraňuje zníženiu svalovej a kostnej hmoty, najmä u starších ľudí.2
  • Ľudia s dyslipidémiou by sa mali každý deň aspoň 30 minút venovať cvičeniu strednej intenzity, aj keď nemajú nadváhu.2

Tuk v strave

Je potrebné sa vyhnúť trans-tukom. U pacientov s hypercholesterolémiou by mal byť príjem nasýtených tukov < 7 % celkového kalorického príjmu. Hlavnými zdrojmi príjmu tukov by mali byť mononenasýtené mastné kyseliny a n-6 a n-3 polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA).2

Sacharidy a vláknina v strave | Armolipid neobsahuje sacharidy ani vlákninu

Vláknina, najmä rozpustná, má hypocholesterolemický účinok a predstavuje dobrú náhradu stravy za nasýtené tuky. Ovocie, zelenina, celozrnné obilniny a strukoviny sú dobrým zdrojom vlákniny.2

Príjem sacharidov by mal byť medzi 45 % a 55 % celkového príjmu energie. Príjem pridaného cukru by nemal byť vyšší ako 10 % z celkovej energie (to zahŕňa aj množstvo, ktoré sa môže nachádzať v prírodných potravinách, ako sú ovocie a mliečne výrobky).2

Obmedzenie konzumácie alkoholu a odvykanie od fajčenia

Ak hladiny triacylglycerolov nie sú zvýšené, je prijateľná mierna konzumácia alkoholu (≤ 10 g/deň [1 jednotka] pre mužov a ženy). Odvykanie od fajčenia má všeobecne známe výhody vo vzťahu k celkovému kardiovaskulárnemu riziku, konkrétne k hladinám lipoproteíncholesterolu s vysokou hustotou (HDL-C).2

Výživové doplnky a funkčné potraviny na liečbu dyslipidémie

Medzi výživové doplnky a funkčné potraviny na liečbu dyslipidémie patria:

Fytosteroly

Sitosterol, kampesterol a stigmasterol sú hlavné fytosteroly, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastlinných olejoch, orechoch, obilninách, strukovinách, zelenine a čerstvom ovocí. Z dôvodu účinkov na znižovanie lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou (LDL-C) a neprítomnosti nepriaznivých účinkov je možné zvážiť funkčné potraviny obsahujúce rastlinné steroly/stanoly (≥ 2 g/deň s hlavným jedlom) v nasledujúcich prípadoch:2

  • u osôb s vysokou hladinou cholesterolu so stredným alebo nízkym globálnym kardiovaskulárnym rizikom, ktoré nespĺňajú podmienky na farmakoterapiu,
  • ako doplnok k farmakologickej liečbe u vysoko a výrazne vysoko rizikových pacientov, ktorí nedosahujú cieľové hodnoty LDL-C pri užívaní statínov alebo nemôžu byť liečení statínmi,
  • u dospelých a detí (vo veku > 6 rokov) s familiárnou hypercholesterolémiou.

Monakolín K červená fermentovaná ryža

Monakolíny sú bioaktívnou zložkou nachádzajúcou sa v červenej fermentovanej ryži. Zistilo sa, že červená fermentovaná ryža má hypocholesterolemické účinky, ktoré súvisia so statínovým mechanizmom, to znamená s inhibíciou hydroxymetylglutaryl-koenzým A (HMG-CoA) reduktázy.2

U pacientov so zvýšenými plazmatickými koncentráciami cholesterolu, ktorí nespĺňajú podmienky na liečbu statínmi, sa môžu zvážiť výživové doplnky s červenou fermentovanou ryžou.2

Získajte viac informácií o použití červenej fermentovanej ryže na kontrolu hladín cholesterolu.

Vláknina v strave

Potraviny alebo doplnky obohatené o β-glukán, viskóznu vlákninu (ovos a jačmeň), sú dobre znášané a sú účinnými prostriedkami na zníženie hladiny LDL-C, a preto sa odporúčajú.2

Sója

Obsah izoflavónu a fytoestrogénu v sóji je zodpovedný za účinok sóje na znižovanie cholesterolu. Nahradenie stravy so živočíšnymi bielkovinami za stravu so sójovými bielkovinami sa považuje za možnosť indukovať mierny účinok znižujúci LDL-C.2

Zistite informácie o rôznych farmakologických možnostiach liečby hypercholesterolémie.

 

Farmakologické intervencie

Farmakologická liečba spočíva v použití liekov s účinkom znižujúcim hladinu lipidov, ako sú statíny a sekvestranty žlčových kyselín.

Čítaj viac

Nefarmakologické intervencie

Medzi nefarmakologické intervencie patria funkčné potraviny, zmena životného štýlu a cvičenie na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítaj viac

Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020

  • Zdroje

    1. Mannu GS, Zaman MJ, Gupta A, et al. Evidence of lifestyle modification in the management of hypercholesterolemia. Curr Cardiol Rev. 2013;9(1):2–14.
    2. Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), Eur Heart J. 2019;pii:ehz455.