Diéta na zníženie hladiny cholesterolu
Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča zásah do životného štýlu Úpravy stravy pomáhajú kontrolovať hladinu cholesterolu a tiež predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Úprava stravy je intervencia prvej línie u účastníkov s hladinami lipoproteínového cholesterolu (LDL-C) s nízkou hustotou < 1,4 mmol/l. Ak má pacient vysoké riziko kardiovaskulárnych komplikácií alebo nereaguje na zásahy do životného štýlu, až potom by sa k liečebnému režimu mali pridať výživové doplnky a lieky. Keďže LDL-C zvyšuje riziko kardiovaskulárnych príhod, hlavným cieľom liečby by malo byť zníženie hladiny LDL-C.1
Strava s nízkym obsahom cholesterolu
Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča nasledujúce opatrenia na kontrolu hladín cholesterolu a zníženie rizika kardiovaskulárnych príhod:1
- Príjem tuku v potrave by mal byť 25 % – 35 % z celkového energetického príjmu.
- Odporúčaný príjem nasýtených tukov je < 10 % z celkovej energie u pacientov s normálnou hladinou cholesterolu a < 7 % celkovej energie u pacientov s vyššou hladinou cholesterolu.
- Príjem trans-tukov by mal byť obmedzený najviac na < 1 % celkových denných kalórií.
- Príjem sacharidov by mal byť obmedzený najviac na 45 % – 55 % celkových kalórií.
- Príjem pridaného cukru by nemal presiahnuť 10 % z celkového energetického príjmu.
- Sýtené nealkoholické nápoje by sa mali konzumovať s mierou.
- Denne zaraďte do svojej stravy 25 – 40 gramov vlákniny.
- Denne zaraďte do svojej stravy > 7 – 13 gramov rozpustnej vlákniny.
- Odporúčaný príjem cholesterolu v potrave je < 300 mg/deň.
Strava s vysokým obsahom cholesterolu
Strava s vysokým obsahom cholesterolu zahŕňa nasledujúce potraviny:3
- miešané hovädzie jedlá,
- vajcia a jedlá s obsahom vajec,
- pizza,
- cestoviny,
- hamburgery,
- mliečne dezerty.
Výber zdravej stravy s obsahom cholesterolu závisí od typu tukov v nich obsiahnutých. Nasýtené tuky podporujú aterosklerózu, a preto by ich mali nahradiť nenasýtené tuky. Príklady nasýtených a nenasýtených tukov:
nasýtené tuky:
- maslo a masť,
- smotana a súvisiace potravinové výrobky, napríklad kyslá smotana,
- mastné mäso, napríklad bravčové,
- syr.
nenasýtené tuky:
- rastlinné oleje, ako je olivový olej a slnečnicový olej,
- orechy a semená,
- mastné ryby, napríklad makrela, tuniak a losos,
- avokádo.
Potraviny, ktoré optimalizujú hladiny cholesterolu
Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča nasledujúce možnosti stravy na zlepšenie lipidového profilu a zníženie hladín LDL-C (tabuľka č. 1):1
Tabuľka č. 1: Možnosti stravy na zlepšenie lipidového profilu a zníženie hladín LDL-C.1
Má sa uprednostňovať |
Má sa používať s mierou |
Má sa konzumovať občas v obmedzených množstvách |
|
Obilniny |
Celozrnné potraviny |
Ryža, cestoviny, rafinovaný chlieb, sušienky, kukuričné vločky |
Muffiny, pečivo, koláče, croissanty |
Zelenina |
Surová a varená zelenina |
Zemiaky |
Zelenina pripravená na masle alebo smotane |
Strukoviny |
Šošovica, bôb, fazuľa, hrášok, cícer, sója |
||
Ovocie |
Čerstvé alebo mrazené ovocie |
Sušené ovocie, želé, džemy, ovocné džúsy, konzervované ovocie, sorbety, nanuky |
|
Sladkosti a sladidlá |
Nekalorické sladidlá |
Sacharóza, med, čokolády, sladkosti/cukríky |
Koláče, zmrzliny, fruktóza, nealkoholické sladené sýtené nápoje |
Mäso a ryby |
Chudé a mastné ryby, hydina bez kože |
Chudé hovädzie, jahňacie, bravčové a teľacie mäso, morské špeciality, mäkkýše |
Klobásy, salámy, slanina, bravčové rebierka, párky, vnútornosti |
Mliečne výrobky a vajcia |
Odtučnené mlieko a jogurt |
Nízkotučné mlieko, nízkotučné syry, iné mliečne výrobky, vajcia |
Bežný syr, smotana, plnotučné mlieko, jogurt |
Tuk na varenie a dresingy |
Ocot, horčica, dresingy bez tuku |
Olivový olej, netropické rastlinné oleje, mäkké margaríny, šalátové dresingy, majonéza, kečup |
Trans tuky a stužené margaríny (lepšie sa im vyhnúť), palmový olej a kokosový olej, maslo, masť, slaninový tuk |
Orechy/semienka |
Všetky, nesolené (okrem kokosu) |
Kokos |
|
Postupy tepelnej úpravy |
Grilovanie, varenie, dusenie alebo naparovanie |
praženie, opekanie |
Vysmážanie |
Okrem úprav stravy môže cvičenie tiež pomôcť pri znižovaní hladín cholesterolu.1
Lieky na cholesterol
Statíny sa zvyčajne používajú spolu s úpravou stravy a životného štýlu na liečbu dyslipidémie.
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje
- Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J. 2019; pii:ehz455.
- UCSFhealth.org. Cholesterol content of foods. Available at: https://www.ucsfhealth.org/education/cholesterol-content-of-foods. Accessed on: 18 November 2019.
- Griffin JD, Lichtenstein AH. Dietary cholesterol and plasma lipoprotein profiles: Randomized-controlled trials. Curr Nutr Rep. 2013;2(4):274–282.
- InformedHealth.org. High cholesterol: Does reducing the amount of fat in your diet help? 2013. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279315/. Accessed on: 18 November 2019.