Funkčné potraviny a nutraceutiká | Armolipid plus
Ischemická choroba srdca a cievna mozgová príhoda sú hlavnými príčinami úmrtnosti, najmä u pacientov s vysokou hladinou cholesterolu. Užívanie výživových doplnkov a nutraceutík popri vhodnej strave a úpravách životného štýlu môže pomôcť pri kontrole hladín cholesterolu a znižovaní rizika kardiovaskulárnych komplikácií.1
Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča nasledujúce hladiny lipoproteínového cholesterolu (LDL-C) s nízkou hustotou, aby sa zabránilo riziku kardiovaskulárnych príhod:1
- menej ako 116 mg/dl alebo 3,0 mmol/l u pacientov s nízkym rizikom,
- menej ako 100 mg/dl alebo 2,5 mmol/l u pacientov so stredným rizikom,
- menej ako 70 mg/dl alebo 1,8 mmol/l u pacientov s vysokým rizikom,
- menej ako 55 mg/dl alebo 1,4 mmol/l u pacientov s veľmi vysokým rizikom.
Tieto cieľové hladiny LDL-C by sa mali primárne dosiahnuť prostredníctvom zmien životného štýlu Potravinové doplnky a nutraceutiká môžu zosilniť účinky zásahov do životného štýlu zacielených na znižovanie lipidov.1
Funkčné potraviny
Funkčné potraviny sú potraviny s potenciálnymi prínosmi pre zdravie. Podľa Nadácie Medzinárodnej rady pre informácie o potravinách (International Food Information Council Foundation) sú funkčné potraviny definované ako „potraviny alebo zložky potravín, ktoré poskytujú výhody nad rámec základnej výživovej hodnoty a môžu zohrávať úlohu pri znižovaní alebo minimalizácii rizika určitých chorôb a iných zdravotných stavov“.2
Niektoré funkčné potraviny s účinkami znižujúcimi lipidy sú uvedené v tabuľke 1:2 – 4
Tabuľka č. 1: Funkčné potraviny so zdraviu prospešnými účinkami.2 – 4
Bioaktívna zložka |
Jedlo |
Príklady jedál |
Potenciálne prínosy |
Rozpustná vláknina (viskózna vláknina) a nerozpustná vláknina (neviskózna vláknina) |
Vláknina |
Skorocel (psyllium), pektín, pšeničný dextrín, ovsená vláknina |
Znižuje LDL a celkový cholesterol |
Vláknina a otruby |
Celozrnné potraviny |
Ovos, jačmeň, celozrnné výrobky na báze raže, červená fermentovaná ryža, pohánka |
Môže pomôcť pri znižovaní LDL a celkového cholesterolu |
Fytosteroly |
Iné |
Víno |
Môže zvýšiť hladinu HDL cholesterolu |
n-3 mastné kyseliny |
Ryby |
Ryby, rybí olej |
Znižujú hladinu triglyceridov |
Vláknina, fytosteroly, stanoly |
Zelenina a ovocie |
Jablká, hrušky, mrkva, ružičkový kel |
Môže pomôcť pri znižovaní LDL a celkového cholesterolu |
Fytosteroly, ako je sitosterol, kampesterol, stigmasterol |
Posilnené/obohatené funkčné potraviny |
jogurt obohatený o fytosteroly |
Znižuje LDL a celkový cholesterol |
Monakolín K |
Červená fermentovaná ryža |
Znižuje LDL a celkový cholesterol |
|
Berberín |
Suchý extrakt získaný z kôry dráča Berberis aristata |
Znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov |
|
Izoflavón a fytoestrogén |
Sója |
Môže znížiť hladinu LDL cholesterolu |
|
Alicín |
Cesnak |
Môže znížiť hladinu celkového cholesterolu |
|
Polyfenoly |
Čaj |
Zelený a čierny čaj |
Znižuje hladiny LDL a celkového cholesterolu |
Kofeín, sacharidy, lipidy, aminokyseliny, vitamíny, minerály, alkaloidy a polyfenoly |
Káva |
Môže pomôcť pri znižovaní LDL a celkového cholesterolu |
|
Polyfenoly |
Kakao |
Znižuje hladiny LDL a celkového cholesterolu |
|
Galaktomanan |
Senovka grécka |
Môže znížiť hladinu celkového a VLDL cholesterolu |
|
Kurkumín |
Kurkuma |
Môže zlepšiť hladinu HDL cholesterolu |
|
Sezamový olej |
Sezam |
Môže znížiť celkovú hladinu a hladinu LDL cholesterolu a zlepšiť hladinu HDL cholesterolu |
LDL: lipoproteín s nízkou hustotou; HDL: lipoproteín s vysokou hustotou; VLDL: lipoproteín s veľmi nízkou hustotou
Nasledujúce vitamíny majú pozitívny vplyv na hladinu lipidov:4
- Vitamín E: Tokotrienoly vo vitamíne E môžu znižovať hladinu triacylglycerolov, LDL-C a celkového cholesterolu.
- Kyselina pantoténová: Panteteín, derivát kyseliny pantoténovej, môže znižovať celkové hladiny a hladiny LDL-C a zlepšovať hladinu cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínov (HDL) bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
- Nozitol hexanikotinát: Vitamín B3 môže znižovať hladinu triacylglycerolov, LDL-C a celkového cholesterolu.
Výživové doplnky
Nutraceutiká obsahujú zložky, ktoré môžu mať potenciálne zdravotné prínosy. Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča okrem zmien životného štýlu a liekov aj užívanie nutraceutík na zlepšenie hladiny lipidov1.
ArmoLIPID PLUS® je výživový doplnok, o ktorom sa preukázalo, že zvyšuje účinky diéty a cvičenia na znižovanie lipidov1, 5, 7. Je k dispozícii v dvoch formách: ArmoLIPID Plus®. Zložky v tomto výživovom doplnku sú6:
- Červená fermentovaná ryža
- polikozanol,
- kyselina listová,
- koenzým Q10 a astaxantín.
Okrem vyššie uvedených zložiek obsahuje ArmoLIPID Plus® berberín8, ktorý má priaznivé účinky na kontrolu plazmatického cholesterolu a triglyceridov1, 5.
Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020
-
Zdroje