Funkčné potraviny a nutraceutiká | Armolipid plus

Ischemická choroba srdca a cievna mozgová príhoda sú hlavnými príčinami úmrtnosti, najmä u pacientov s vysokou hladinou cholesterolu. Užívanie výživových doplnkov a nutraceutík popri vhodnej strave a úpravách životného štýlu môže pomôcť pri kontrole hladín cholesterolu a znižovaní rizika kardiovaskulárnych komplikácií.1

Fruit and vegetables on table

Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča nasledujúce hladiny lipoproteínového cholesterolu (LDL-C) s nízkou hustotou, aby sa zabránilo riziku kardiovaskulárnych príhod:1

  • menej ako 116 mg/dl alebo 3,0 mmol/l u pacientov s nízkym rizikom,
  • menej ako 100 mg/dl alebo 2,5 mmol/l u pacientov so stredným rizikom,
  • menej ako 70 mg/dl alebo 1,8 mmol/l u pacientov s vysokým rizikom,
  • menej ako 55 mg/dl alebo 1,4 mmol/l u pacientov s veľmi vysokým rizikom.

Tieto cieľové hladiny LDL-C by sa mali primárne dosiahnuť prostredníctvom zmien životného štýlu Potravinové doplnky a nutraceutiká môžu zosilniť účinky zásahov do životného štýlu zacielených na znižovanie lipidov.1

Funkčné potraviny

Funkčné potraviny sú potraviny s potenciálnymi prínosmi pre zdravie. Podľa Nadácie Medzinárodnej rady pre informácie o potravinách (International Food Information Council Foundation) sú funkčné potraviny definované ako „potraviny alebo zložky potravín, ktoré poskytujú výhody nad rámec základnej  výživovej hodnoty a môžu zohrávať úlohu pri znižovaní alebo minimalizácii rizika určitých chorôb a iných zdravotných stavov“.2

Niektoré funkčné potraviny s účinkami znižujúcimi lipidy sú uvedené v tabuľke 1:2 – 4

Tabuľka č. 1: Funkčné potraviny so zdraviu prospešnými účinkami.2 – 4

Bioaktívna zložka

Jedlo

Príklady jedál

Potenciálne prínosy

Rozpustná vláknina (viskózna vláknina) a nerozpustná vláknina (neviskózna vláknina)

Vláknina

Skorocel (psyllium), pektín, pšeničný dextrín, ovsená vláknina

Znižuje LDL a celkový cholesterol

Vláknina a otruby

Celozrnné potraviny

Ovos, jačmeň, celozrnné výrobky na báze raže, červená fermentovaná ryža, pohánka

Môže pomôcť pri znižovaní LDL a celkového cholesterolu

Fytosteroly

Iné

Víno

Môže zvýšiť hladinu HDL cholesterolu

n-3 mastné kyseliny

Ryby

Ryby, rybí olej

Znižujú hladinu triglyceridov

Vláknina, fytosteroly, stanoly

Zelenina a ovocie

Jablká, hrušky, mrkva, ružičkový kel

Môže pomôcť pri znižovaní LDL a celkového cholesterolu

Fytosteroly, ako je sitosterol, kampesterol, stigmasterol

Posilnené/obohatené funkčné potraviny

jogurt obohatený o fytosteroly

Znižuje LDL a celkový cholesterol

Monakolín K

Červená fermentovaná ryža

 

Znižuje LDL a celkový cholesterol

Berberín

Suchý extrakt získaný z kôry dráča Berberis aristata

 

Znižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov

Izoflavón a fytoestrogén

Sója

 

Môže znížiť hladinu LDL cholesterolu

Alicín

Cesnak

 

Môže znížiť hladinu celkového cholesterolu

Polyfenoly

Čaj

Zelený a čierny čaj

Znižuje hladiny LDL a celkového cholesterolu

Kofeín, sacharidy, lipidy, aminokyseliny, vitamíny, minerály, alkaloidy a polyfenoly

Káva

 

Môže pomôcť pri znižovaní LDL a celkového cholesterolu

Polyfenoly

Kakao

 

Znižuje hladiny LDL a celkového cholesterolu

Galaktomanan

Senovka grécka

 

Môže znížiť hladinu celkového a VLDL cholesterolu

Kurkumín

Kurkuma

 

Môže zlepšiť hladinu HDL cholesterolu

Sezamový olej

Sezam

 

Môže znížiť celkovú hladinu a hladinu LDL cholesterolu a zlepšiť hladinu HDL cholesterolu

LDL: lipoproteín s nízkou hustotou; HDL: lipoproteín s vysokou hustotou; VLDL: lipoproteín s veľmi nízkou hustotou

Nasledujúce vitamíny majú pozitívny vplyv na hladinu lipidov:4

  • Vitamín E: Tokotrienoly vo vitamíne E môžu znižovať hladinu triacylglycerolov, LDL-C a celkového cholesterolu.
  • Kyselina pantoténová: Panteteín, derivát kyseliny pantoténovej, môže znižovať celkové hladiny a hladiny LDL-C a zlepšovať hladinu cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínov (HDL) bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.
  • Nozitol hexanikotinát: Vitamín B3 môže znižovať hladinu triacylglycerolov, LDL-C a celkového cholesterolu.

Výživové doplnky

Nutraceutiká obsahujú zložky, ktoré môžu mať potenciálne zdravotné prínosy. Európska kardiologická spoločnosť/Európska spoločnosť pre aterosklerózu odporúča okrem zmien životného štýlu a liekov aj užívanie nutraceutík na zlepšenie hladiny lipidov1.

ArmoLIPID PLUS® je výživový doplnok, o ktorom sa preukázalo, že zvyšuje účinky diéty a cvičenia na znižovanie lipidov1, 5, 7. Je k dispozícii v dvoch formách: ArmoLIPID Plus®. Zložky v tomto výživovom doplnku sú6:

  • Červená fermentovaná ryža
  • polikozanol,
  • kyselina listová,
  • koenzým Q10 a astaxantín.

Okrem vyššie uvedených zložiek obsahuje ArmoLIPID Plus® berberín8, ktorý má priaznivé účinky na kontrolu plazmatického cholesterolu a triglyceridov1, 5.

Cvičenie

Fyzická aktivita pomáha pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu.

Čítaj viac

Lieky na cholesterol

Statíny sa zvyčajne používajú spolu s úpravou stravy a životného štýlu na liečbu dyslipidémie.

Čítaj viac

Posúdené lekárom zo spoločnosti Viatris 01 December 2020

  • Zdroje

    1. Barrios V, Escobar C, Cicero AF, et al. A nutraceutical approach (Armolipid Plus) to reduce total and LDL cholesterol in individuals with mild to moderate dyslipidemia: Review of the clinical evidence. Atheroscler Suppl. 2017;24:1–15.
    2. Enkhmaa B, Surampudi P, Anuurad E, et al. Lifestyle Changes: Effect of Diet, Exercise, Functional Food, and Obesity Treatment on Lipids and Lipoproteins. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., (eds). MDText.com: South Dartmouth (MA), 2000.
    3. Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J. 2019;pii:ehz455.
    4. Houston MC, Fazio S, Chilton FH. Nonpharmacologic treatment of dyslipidemia. Prog Cardiovasc Dis. 2009;52:61–94.
    5. Trimarco B, Benvenuti C, Rozza F, et al. Clinical evidence of efficacy of red yeast rice and berberine in a large controlled study versus diet. Med. J. Nutrition Metab. 2011;4:133–139.
    6. ArmoLIPID Leaflet
    7. Cicero F.G. Benvenuti C., and ARMoweb study Group. Efficacy of a red yeast rice based nutraceutical in large subgroups of hypercholesterolemic subjects in every day clinical practice. Mediterr J Nutr Metab 2010, 3:3239-246.
    8. ArmoLIPID Plus Leaflet